Har fördjupat mig i litteratur kring ungas medievanor och jag ser ett tydligt mönster: lärarrollen i dag måste förändras radikalt om vi vill att skolan ska hänga med utvecklingen. Många författare är inne på samma spår: läraren måste bli en coach och lära eleverna hur man sorterar all den information som finns där ute på nätet, hur man kritiskt ska förhålla sig till den samt utveckla förmågan att analysera informationen. Vi kan inte fortsätta med envägskommunikationen som den gamla skolan mycket består i utan måste omforma lärarrollen till att bli en handledare.
Jag håller med i mycket av detta men vill ändå påstå att allt gammalt inte nödvändigtvis behöver vara av ondo. Det finns moment i olika ämnen där gammal traditionell undervisning och genomgångar faktiskt är nödvändigt. Sen när man väljer att fördjupa sig i något arbete är det självklart att vi inte ska hålla tillbaka våra elever utan coacha dem genom processen.
Jag blev mycket fascinerad av KK-stiftelsens artikel om Staffan Hansson där han jämför datoriseringens intåg med boktryckarkonstens födelse samt telefonens. I alla dessa fall medförde den nya tekniken en enorm kunskapsspridning som hotade synen på kunskap, eller monopolet, men framför allt hotades de som hade monopolet. De starka reaktionerna, hävdar Hansson, berodde på att de som hade haft makten innan (kyrkan, männen) kände sig hotade av att de tappade kontrollen. Kyrkan, som hade suttit inne med mycket makt, fick helt plötsligt se hur många andra kunde sprida sina budskap enkelt och lätt. Männen, som haft kontroll över sina fruar, kände sig hotade av den nya tekniken i och med telefonens intåg, eftersom de ine längre kunde ha kontroll över vad deras kvinnor gjorde hemma (vem de pratade med osv.)
Samma sak sker i dag. Lärarna är rädda för att tappa kontrollen. Vissa lärare löser detta med att inte anamma den nya tekniken men det tycker jag är fel. Det är som någon författare sa: "Lita på dina kunskaper! De räcker!" Du som lärare har studerat i fem år och är expert på ditt ämne oavsett hur informationen packeteras. Det är viktigt att inte glömma detta. Låt eleverna lära dig tekniken (om du känner att du inte kan den) samtidigt som du lär dem dina ämnen.
Det här med dataspel tycker jag också är väldigt intressant. Spelforskaren Jonas Linderoth hävdar att vuxna måste försöka förstå vad det handlar om. Våra elever lever mycket med datorspel och därför är det viktig att få en förståelse vad det är som tar upp deras tid så pass mycket. Själv så har jag inget problem med detta eftersom jag är uppvuxen med tv-spel (Nintendo 8-bit) och även spelar i dag. Jag har t.o.m. försökt använda mig av dataspel i min undervisning och fann att det går men det krävs oerhört mycket förarbete precis som Linderoth också säger. "Ska man jobba med datorspel måste pedagogen jobba med kopplingen till verkligheten". Detta är inte så lätt och kräver en hel del arbete. Men det blir otroligt roligt när man väl gör det. Tips på bra spel att använda sig av har jag till höger i min blogg. Ska försöka lägga ut fler.
Nu ska jag göra min undersökning av mina elevers medievanor och granska dem. Jag är inte så intresserad av vilka sidor mina elever använder eftersom jag känner att jag redan vet det utan skulle hellre vilja veta vad det är som driver dem. Resultaten kommer senare.
Vill bara avsluta detta inlägg med att också ta upp en viktig aspekt: Elza Dunkels, forskare, konstaterar att vi måste se till dagens informationssamhälle och att det har förändrats jämfört med hur det var på 90-talet. Dagens chattar är inte de samma som de var i början när internet kom. För att citera Dunkels: "För de flesta är msn en tryggare plats än lekparken eller skolgården". Så bra sagt!
torsdag 25 november 2010
torsdag 18 november 2010
Fotomodell!
Var tvungen att testa ett av redigeringsprogrammen, Foto Funia. Påminner om Face In Hole där man lägger upp bilder på sig själv för att få in bilden i ett redan existerande fotografi. Ganska kul!
Sida med länkar till gratis bildredigering
Hittade denna sida som listar 50 olika webbaserade fotoredigeringsverktyg. Nu är det bara att lista ut vilket som är det bästa...
50 verktyg för fotoredigering
50 verktyg för fotoredigering
onsdag 17 november 2010
NYVS - Welcome to the Video Revolution
Jag tycker det är otroligt roligt att filma med eleverna. Hittade en filmteknisk snabbkurs på youtube där man lagt ut flera kortfilmer med instruktioner för olika moment i filmskapandet. Lite inspiration och fortbildning...
Paint.NET
Blev så inspirerad av dagens arbete i Fotoshop att jag började kolla runt på nätet efter andra gratisprogram för fotoredigering, förutom Sumo Paint. Hittade ett program som heter Paint.NET vilket också är ett gratisprogram som går att ladda ner till datorn ganska snabbt. Det har inte riktigt all funktioner som Fotoshop men man kan göra mycket med det. En fördel är också, jämfört med Sumo Paint, att man inte arbetar på nätet utan kan jobba i lugn och ro på datorn. Funderade på att ladda ner en gratismånad av Fotoshop men läste i användarvillkoren att Adobe då äger bilderna man skapar. Någon som vet hur detta fungerar? Jag ska i alla fall försöka göra julkort i år med hjälp av fotoredigering, får se hur det går...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)