onsdag 7 november 2012
Bildredigering: Camera Raw - RAW bilder
Oj vad det var länge sedan som jag skrev något här. Mycket har hänt. Jag har bytt yrkesinriktning vilket gör att jag inte längre arbetar som lärare men har fortfarande kvar ett stort intresse för teknik och IKT.
Denna höst har jag börjat läsa en kurs om bildbehandling vid Jönköpings universitet. Det som är skönt är att det är på distans och att man får läsa i sin takt. Nu har jag äntligen fått upp ögonen för detta med RAW-format när man fotograferar. Det är ju många som är intresserade av fotografering i dag och jag har hört om detta av flera personer men de har aldrig riktigt behärskat kunskaperna om varför och när man skall använda RAW. Vill man bildbehandla sina bilder och har en systemkamera som kan fota i RAW så är det det bästa eftersom RAW-formatet innehåller så pass mycket mer info (ej synligt för ögat vilket gör att en jpeg inte är sämre) som man eventuellt vill kunna laborera med i sitt fotoredigeringsprogram. Då jag använder Photoshop så blir det naturligt att det RAW-behandlingsprogram som jag använder är CameraRaw.
Bifogar ett litet klipp som förhoppningsvis kan visa på fördelar med RAW.
Jpeg-filer har sina fördelar och det är inte alltid det bästa i alla lägen att använda RAW. Vill du inte bildbehandla bilderna så tar jpeg upp mycket mindre plats i kameran och datorn. Dessutom var det en mycket bra fotograf som sa att en fotograf som inte fotar i RAW kanske blir mer noggrann och tänker igenom mer innan han/hon fotar. Vet man att man kan fixa allt i efterhand så finns risken att man kan bli slarvig. Så frågan är vilket hantverk man värdesätter mest? Är det fotografens hantverk eller bildredigerarens? Detta kanske kan vara bra att ha i bakhuvudet när man funderar på vilkeet format man skall använda till ett visst motiv eller fotoserie.
måndag 6 februari 2012
Finale Note Pad
Just nu går jag en distanskurs i Praktisk Harmonilära vid Linnéuniversitetet för att slipa mina kunskaper i musik och förhoppningsvis lära mig lite mer roligt! Hittills är kursen väldigt skoj och jag har stött på ett fantastisk program som jag bara måste sprida till världen: Finale Note Pad. Det är ett dataprogram, kompatibelt med både Mac och PC, som låter dig skriva musik med noter på ett mycket enkelt sätt där resultatet blir proffsigt och snyggt. Med enkla verktyg skapar du musiken och du behöver inte ha koll på vilka pauser som ska in näst efter en ton för det räknar programmet ut. Självklart så kostar det att få licens på detta men du kan ladda ner det gratis i 30 dagar för att testa. Jag blev fast efter en dag så jag tror nog att det är värt pengarna! Lycka till alla musikälskare!
torsdag 2 februari 2012
What Is Pora Ora?
Här kommer ett tips på ett gratisverktyg som jag hittade på BETT-mässan. Det är en pedagogisk virtuell värld där elever kan skapar en avatar och ska få denna att må så bra som möjligt med hjälp av olika kunskapsspel. Det ska vara säkert att använda och är ämnesövergripande. Jag tror att det för svenska elever skulle passa för nybörjare av engelska då världen är helt på engelska. Ett roligt inslag i undervisningen som kanske kan skapa intresse och diskussion? Ett bra komplement till läroboken och introduktion till sociala medier på ett säkert och lärorikt sätt.
fredag 20 januari 2012
Filmomediepedagogik
Hittade en bra sida med mycket tips kring användandet av film och media i skolan. Det är en ideell förening som heter Filmomediepedagogik som samlat en massa bra material för mediepedagoger eller vanliga pedagoger som vill använda sig utav film i klassrummet. Här finns: mediepedagogisk lathund, handledningar, teman, projekt, olika texter, länkar m.m. Hoppas att någon annan får glädje av min nya upptäckt!
IKT i biologi för lägre åldrar
En monter som jag fastnade vid på BETT-mässan var en som handlade om hur man kan integrera IKT i förskolan samtidigt som man jobbar med naturen. På bilden ser man en fågelholk som är tänkt att länkas med kamera (inbyggd) till en dator på förskolan (eller lägre stadier i grundskolan) så att klassen kan följa fåglarnas utveckling inne i holken från att en fågel flyttar in till att den lägger ägg och ungarna kläcks. Det behöver inte vara dyrt men så otroligt spännande för barnen och tänk vad mycket man kan göra med detta i klassrummet! För äldre åldrar kan man ju blogga om projektet eller låta barnen skriva om det i någon annan form.
söndag 15 januari 2012
BETT-mässan 2012: helt fantastiskt!
Åter hemma efter en fantastisk weekend i London där jag bl.a. besökte BETT-mässan! Så otroligt mycket intryck och inspiration att jag nog får bryta ner det i omgångar och berätta om olika delar vid olika tillfällen. Det går helt enkelt inte att summera... Lägger upp några bilder här men mer kommer senare. Mässan var den största som jag någonsin varit på. Kändes som Älvsjömässan gånger 3! Hela undre plan var tillägnat hårdvara i alla fantastiska olika skepnader (där 3D-projektorer var det som jag tyckte var mest imponerande!) och övre plan kryllade av olika typer av mjukvaruprogram. Allt ifrån olika gratissidor med pedagogiska verktyg till olika program man kunde köpa. Det fanns väldigt mycket för NO-lärare men också språkresurser. Pratade med många olika människor i de olika montrarna och alla sa: "Are you from Sweden? 1 in 4 of all the people I've talked to come from Sweden!" Kul att vi är framgångsrika inom IKT-området!
söndag 8 januari 2012
Clay Shirky: How cellphones, Twitter, Facebook can make history
Är i gång med att skriva min RET (reflexiv extraherande tentamen) i min mediepedagogikkurs. Stötte på ett mycket intressant klipp med Clay Shirky, som jag nämnt tidigare. Här diskuterar han skillnaden och möjligheterna som internet ger i jämförelse med gamla medier. Han tar upp många intressanta berättelser, t.ex. varför Twitter är förbjudet i Kina, vilket gör att det blir underhållande. Har ni 17 minuter över så titta på klippet! Mycket tänkvärt...
lördag 7 januari 2012
Skriva för hand eller med dator???
Inom skolans värld har det ständigt, under 2000-talet, varit diskussioner om fördelarna och nackdelarna med att skriva för hand eller att använda datorn. Som lärare är man så inpräglad i inlärning, effektivitet, särskilda behov m.m. att man inte reflekterar över det konstnärliga, hur det påverkas av vilket redskap man väljer... Läste en mycket intressant artikel i DN av Sara Ullberg: "Prosaiskt val ger litterär kvalitet". Här skriver hon om olika författare och hur de förklarar sina preferenser i skrivverktyg. Tänkvärt...
söndag 1 januari 2012
Gott Nytt År!!!
Nu har ännu ett år passerat... Hoppas att ni alla får ett skönt 2012! Här kommer en fin och tänkvärd film med bilder från 2011 gjord av Greenpeace. Vackra bilder som inspiration för alla som gillar att fotografera men med ett viktigt budskap: vi får inte glömma bort vår natur! Ett nyårslöfte för 2012: Jag ska tänka mer på naturen!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)