tisdag 6 december 2011

Grupper på nätet: Flashback

Nu har jag läst klart Clay Shirkys bok "Here Comes Everybody". Mycket intressant läsning. Författaren skriver om vad som händer med grupper på nätet i olika forum m.m. Dagens sociala medier har tagit bort alla fysiska hinder för grupper att organisera sig, dessutom kan det mycket effektivt göra detta.

En intressant aspekter som Shirky tar upp är bl.a. begreppet "anonymitet". Grupper på nätet där medlemmarna är anonyma har större risk, ju större gruppen blir, att utsättas för personer som vill sabotera för gruppen. Detta kan man bl.a. se i diskussionsforumet "Flashback" som jag och några till valt att studera i detta tema. "Trolling"är något som är rätt vanligt i trådar som är politiskt laddade, dvs personer som vill sabotera för resten och hittar på extrema saker. En nackdel med detta är, förutom att det är tråkigt, att många ganska snabbt misstänker konstiga personer för att vara "troll". Detta kan innebära att människor som mår dåligt faktiskt inte blir tagna på allvar. (Detta såg vi bl.a. exempel på förra året i december så en ung man tog sitt liv på nätet och meddelade detta på Flashback men många tog det inte på allvar).

När jag funderar på detta kommer jag fram till hur viktigt det är med vett och etikett på nätet: "netikett". I och med den nya läroplanen och implementeringen av IKT i undervisningen så borde detta vara obligatoriskt i skolan i dag. Bara en tanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar