onsdag 7 december 2011

Lika skola för alla?

I dag satt jag och tittade i veckans nummer av "Mitt i Botkyrka/Salem". Blev ganska intresserad, och förfärad, över två artiklar som handlar om IT i skolan. Den ena artikeln är en insändare från en uppgiven förälder i Botkyrka. "Datorer vräks ut - medan barnens frukt ransoneras" handlar om datorsatsningen i Botkyrka kommun. Nu har politikerna bestämt att alla högstadieelever i kommunen ska få en egen bärbar dator. Men föräldern ställer sig kritisk till detta, och med all rätt, då andra ekonomiska resurser har blivit lidande till följd av detta: frukt i förskolan, inköp av material till förskola/skola. Var vill vi lägga våra resurser?


Det intressanta med detta är att det finns så många fler aspekter som påverkas som man inte tagit hänsyn till. Nu är ju jag för användandet av datorer och IKT i skolan men inte till vilket pris som helst!

I samma tidning finns en artikel om situationen i Salems kommun. Här har IT-satsningen varit låg vilket resulterat i att eleverna får utbilda lärarna i hur man kan använda IKT i skolan. På en högstadieskola räknar man med att det finns 20-30 datorer på 120 elever.


Att dessa elever bor bara några kilometer ifrån varandra men har så olika förutsättningar är konstigt. IKT är väl något som berör alla? Jag tycker inte att någon av situationerna är bra för vi ska ju inte satsa på något som gör att våra yngre barn får lida som en konsekvens utav detta! Nej, mer förnuft behövs när man budgeterar barn/skola. För det är de som är vår framtid.

Bilderna kommer från: http://www.mitti.se/?p=tidn&t=botkyrka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar