torsdag 31 mars 2011

Digitala lärresurser: glosor.eu

Eftersom jag är spårklärare har jag tittat på lärresurser som jag kan använda mig av i min undervisning. Jag har använt internet rätt mycket tidigare och ville därför utforska sidor och funktioner som jag inte stött på tidigare. Till min stora glädje hittade jag en sida som jag verkligen fastnat för: glosor.eu.

Glosor.eu är en sida där man helt gratis kan skapa glostester på flera olika språk. Nu har jag valt svenska-engelska eftersom det är mina ämnen men det finns flera språk inom Europa att använda sig av. Det fina med denna sida, förutom att den är gratis, är att man i sitt konto kan skapa ett grupplogin för gäster, t.ex. sina elever, med ett annat läsenord. De kan då gå in och hitta dina övningar och träna på utan att ändra i kontot.

Jag tror att detta kan vara väldigt bra för mig i min undervisning. Det tar inte lång tid att skriva in glosorna och tänk vilken hjälp för eleverna som så ofta sitter vid datorn. Nu blir det så enkelt att öva för dem! Mina elever har glosor till i morgon, fredag, så jag la snabbt upp en länk med veckans förhör i klassens facebookgrupp. Får se om någon nappar. Men i framtiden har jag tänkt att försöka göra ett förhör så att eleverna kan gå in och träna från och med den dagen de får läxan.

Om man ska försöka koppla detta lite till litteraturen vi läst så är ju detta ganska specifikt. I "Internetsökningens didaktik" talar man mycket om informationssökning och skolans roll i att fostra våra barn till goda internetanvändare. Författaren visar med sin fältstudier att många elever och lärare faktiskt inte har så bra kunskaper i inforamtionssökning men samtidigt är det en demokratisk rättighet att få tillgång till datorns alla funktioner. Hur gör man då? Självklart måste man fortbilda lärare och eftersom denna utveckling går så fort så räcker det inte med någon kurs ibland utan det måste vara en kontinuerlig fortbildning. Sen hoppas jag att om man som lärare får den kompetensen man behöver så kan man vägleda sina elever på ett tydligt sätt, t.ex. genom att ge mer konkreta vägvisningar: "Gå in på glosor.eu, logga in med följande lösen och hitta veckans glosor", i stället för att säga att det finns flera sidor som man "kan" använda sig utav men sen får eleverna aldrig chans att prova på det.

onsdag 30 mars 2011

Min resurssida...

I går jobbade jag mycket med min resurssida, eller sidor... Jag har faktiskt två sidor och kan inte riktigt bestämma mig för vilken av dessa jag ska redovisa. Den ena sidan är en ren ämnesresurs för mina elever. Den andra sidan är en sida om mig där jag marknadsför mig själv. Kan man använda båda i sin presentation? Eller blir det för rörigt då? Man skulle ju kunna se ämnesresursen som en del av att marknadsföra sig själv också eftersom det visar hur man arbetar... Vi får se hur det blir.

Ett problem, eller inte direkt problem, jag stött på är att jag lägger ner väldigt mycket tid på de bilder och text jag har på min sida om mig själv. Det tar otroligt mycket tid att välja ut lämpliga bilder som representerar mig och som jag vill ska göra det. Rent tekniskt hade jag ett problem som jag inte blev klok på. Några bilder som jag scannat in för att kunna lägga ut dem på hemsidan gick inte att infoga i weebly pga att de var för stora. Det spelade ingen roll hur mycket jag minskade formatet utan problemet kvarstod. Men när jag försökte infoga bilder som från början var digitala, fast de också var tyngre, var det inga problem. Är detta ett PC problem eller vad? Ska försöka med Macen i dag så får vi se om det går bättre. Roligt är det i alla fall!

torsdag 24 mars 2011

Google SketchUp!

Den här veckan har varit så rolig och lärorik! Jag har fått lära mig många nya program: Smartboard, Google SketchUp och Twitter. Laddade ner SketchUp precis och satt och lekte lite med det. Som ni kan se av resultatet så blev det inte direkt som jag tänkt mig men jag får träna lite mer... Tackar för en otroligt bra workshop med programmet. Ett program som inte är helt enkelt blev så lätt att komma in i tack vare duktiga pedagoger! Och tänka sig att det är helt gratis också! Vilka resurser det finns ute på nätet som man inte hade en aning om. Tänk vad man kan göra i klassrummet med eleverna!

torsdag 17 mars 2011

Äntligen klar: Min förebild!

Nu är jag äntligen klar med filmen "Min förebild". Det har tagit flera dagar att få ihop den här filmen. Jag kan inte avslöja innehållet då det också är en överraskning till den personen det gäller men jag tänkte lite kort berätta vad jag gjort rent tekniskt. Det är mycket nya verktyg jag använt mig av och det är ju kul att man faktiskt får tid till detta.

Det som tagit mest tid är researcharbetet då jag använt mig av historiska källor. Både när det gäller bilder och ljud. Hittade ett fantastisk ljudarkiv på Sveriges radios hemsida där det finns fullt med ljudklipp från 1900-talet. (Vilken guldgruva för alla oss historieintressede!). Har också använt privata bilder som jag skannat in i datorn. Då vissa bilder haft ganska dålig skärpa från början har jag jobbat mycket med att förbättra denna i iphoto vilket faktisk gått väldigt bra!  Men som sagt, det tar tid. Ett annat verktyg som jag inte använt så pass mycket förut är voiceover (berättarröst). I den här filmen har jag velat ha med så mycket information att jag verkligen fått tänka till över vad som är viktigt att säga för man har ju inte hur mycket tid som helst. Ett annat problem med just detta moment var att få till samma ljudstyrka på alla klipp eftersom jag spelade in dem vid olika tillfällen och har man olika avstånd till mikrofonen, inställningar för ljudupptagning m.m. så blir det olika volym vilket inte är så snyggt. Så det blev omtagning efter omtagning...

Den här uppgiften var i alla fall väldigt rolig för mig! Jag är så tacksam över att jag fått tiden jag behövt! Hade aldrig kommit så långt om jag inte gått den här kursen. Även om jag vetat ungefär hur jag ska göra så har man inte tagit sig tid att lära.

Länk till Sveriges Radios minnesarkiv:
Sveriges Radios Minnesarkiv

Sveriges television har också ett fantastiskt arkiv:
SVTs Öppna Arkiv




Första Aktuelltsändningen 2/9 1958. Visst har de gjort framsteg!

torsdag 10 mars 2011

Min Flash-animation!



Här är min animation från dagens första "kötta"lektion! Superkul!!!

måndag 7 mars 2011

"The English Galaxy"

Nu har jag äntligen startat upp min resurssida som blir en ren ämnessida i engelska. Det roliga är att jag inte planerat att börja på den just nu utan att den uppstått ur ett behov från mina elever då de vill ha information lättillgängligt på nätet. Så därför beslöt jag, vilket jag funderat på ett tag, att bygga upp en engelskasida. Adressen är: englishgalaxy.weebly.com.