onsdag 28 december 2011

BETT 2012: 11-14 januari

Nu har jag bokat flygbiljetter och hotell till BETT-mässan i London i januari 2012! Ska bli så roligt att få åka dit. Det är världens största teknikmässa för pedagoger och hålls en gång om året i London. Det är otroligt många besökare, från hela världen, och det märks för hotellen börjar bli fullbokade. Så vill ni åka dit ska ni boka snarast.

Ett litet tips: många skolor har ju inte råd att skicka personal utomlands för att gå på mässa. Jag hittade en annons om en stiftelse som beviljar stipendier för fortbildning av lärare. Vi bestämde oss på min skola, några lärare som är intresserade av IKT, för att söka. Trodde inte att vi skulle få pengar men det fick vi! Så kolla runt och se vad som finns!

söndag 25 december 2011

God Jul! E-kort

Hittade en rolig sida där man kan göra fina e-kort: Jib Jab. Man laddar upp vanliga fotografier på de personer man vill ha med i kortet och med lite finjusteringar blir de anpassade till en rörlig film som är helt underbar! Roligaste julkortet att skicka till släkt och vänner!

Personalize funny videos and birthday eCards at JibJab!

söndag 18 december 2011

Sumo Paint 1.0 in action



Sumo Paint är ett gratisverktyg, likt photoshop, där man kan arbeta med att redigera bilder, skapa bildmontage, illustrera m.m. Med tanke på att det är gratis så är det rätt bra när det fungerar. Tyvärr så laggar det rätt ofta så man måste ha mycket tålamod. Men det fungerar ganska mycket som photoshop. Man arbetar i lager, kan lägga in olika effekter eller objekt i olika lager och sedan flytta runt dessa. Roligt till en början men efter ett tag blir man rätt irriterad på att det inte funkar som det ska.

onsdag 7 december 2011

Lika skola för alla?

I dag satt jag och tittade i veckans nummer av "Mitt i Botkyrka/Salem". Blev ganska intresserad, och förfärad, över två artiklar som handlar om IT i skolan. Den ena artikeln är en insändare från en uppgiven förälder i Botkyrka. "Datorer vräks ut - medan barnens frukt ransoneras" handlar om datorsatsningen i Botkyrka kommun. Nu har politikerna bestämt att alla högstadieelever i kommunen ska få en egen bärbar dator. Men föräldern ställer sig kritisk till detta, och med all rätt, då andra ekonomiska resurser har blivit lidande till följd av detta: frukt i förskolan, inköp av material till förskola/skola. Var vill vi lägga våra resurser?


Det intressanta med detta är att det finns så många fler aspekter som påverkas som man inte tagit hänsyn till. Nu är ju jag för användandet av datorer och IKT i skolan men inte till vilket pris som helst!

I samma tidning finns en artikel om situationen i Salems kommun. Här har IT-satsningen varit låg vilket resulterat i att eleverna får utbilda lärarna i hur man kan använda IKT i skolan. På en högstadieskola räknar man med att det finns 20-30 datorer på 120 elever.


Att dessa elever bor bara några kilometer ifrån varandra men har så olika förutsättningar är konstigt. IKT är väl något som berör alla? Jag tycker inte att någon av situationerna är bra för vi ska ju inte satsa på något som gör att våra yngre barn får lida som en konsekvens utav detta! Nej, mer förnuft behövs när man budgeterar barn/skola. För det är de som är vår framtid.

Bilderna kommer från: http://www.mitti.se/?p=tidn&t=botkyrka

tisdag 6 december 2011

Grupper på nätet: Flashback

Nu har jag läst klart Clay Shirkys bok "Here Comes Everybody". Mycket intressant läsning. Författaren skriver om vad som händer med grupper på nätet i olika forum m.m. Dagens sociala medier har tagit bort alla fysiska hinder för grupper att organisera sig, dessutom kan det mycket effektivt göra detta.

En intressant aspekter som Shirky tar upp är bl.a. begreppet "anonymitet". Grupper på nätet där medlemmarna är anonyma har större risk, ju större gruppen blir, att utsättas för personer som vill sabotera för gruppen. Detta kan man bl.a. se i diskussionsforumet "Flashback" som jag och några till valt att studera i detta tema. "Trolling"är något som är rätt vanligt i trådar som är politiskt laddade, dvs personer som vill sabotera för resten och hittar på extrema saker. En nackdel med detta är, förutom att det är tråkigt, att många ganska snabbt misstänker konstiga personer för att vara "troll". Detta kan innebära att människor som mår dåligt faktiskt inte blir tagna på allvar. (Detta såg vi bl.a. exempel på förra året i december så en ung man tog sitt liv på nätet och meddelade detta på Flashback men många tog det inte på allvar).

När jag funderar på detta kommer jag fram till hur viktigt det är med vett och etikett på nätet: "netikett". I och med den nya läroplanen och implementeringen av IKT i undervisningen så borde detta vara obligatoriskt i skolan i dag. Bara en tanke.

torsdag 1 december 2011

Clay Shirky on New Book "Here Comes Everybody"

Just nu håller jag på att läsa en mycket intressant bok i min mediepedagogikkurs: "Here comes everybody - how change happens when people come together" av Clay Shirky. I detta klipp berättar han kort om sin bok. Mycket intressant läsning med många roliga exempel om hur sociala nätverk fungerar, varför wikipedia är så stort som det är och hur det kan komma sig att folk faktiskt inte förstör det uppslagsverket, hur flickr bidragit som informationskälla i flera politiskt viktiga händelser m.m. En bok jag rekommenderar varmt för den som är intresserad av sociala nätverk och vill fördjupa sig i detta.




lördag 26 november 2011

Lilla journalistpriset 2012


Här är en till intressant tävling som man kan anmäla sina elever till: lilla journalistpriset 2012. En kreativ uppgift för eleverna men samtidigt mycket lärorik är att skapa en skoltidning. Denna tävling har gått av stapeln några år så det finns gott om bra exempel att hitta på nätet. Vill man så kan man också, individuellt, tävla i bildskapande i tävlingen Ung Bild som ingår i denna tävling.

Lilla journalistpriset

tisdag 15 november 2011

Webbstjärnan

Jag har bestämt mig för att anmäla mina elever till tävlingen webbstjärnan. Det är en tävling där skolklasser kan tävla med sina hemsidor/bloggar och vinna pengar. Man tävlar i olika ålderskategorier med priser. Sedan finns ett pris för bästa sida och det är 20 000kr.

Det är mycket som eleverna kan lära sig genom att jobba med hemsidor: källkritik, copyright, att läsa och skriva för webben (en större publik)... Färdigheter som är nödvändiga i dagens digitala samhälle. Sista anmälningsdag är 28 februari 2012!



Källa: www.webbstjarnan.se

söndag 13 november 2011

Missa inte: Fotomässan 2011 i Stockholm!

Nästa helg är det dags för fotomässan 2011 i Älvsjömässan i Stockholm. Jag ska gå dit för första gången, har aldrig varit på en fotomässa förut. Jag tror att det kan bli mycket intressant. Såg att det är många bra föreläsare som kommer dit, bl.a. mina två lärare på kursen Fotografi visuell kommunikation 7,5 hp Göran Segeholm och Mattias Karlsson. Jag tar nog med mig kameran dit och kanske kan jag lägga upp några bilder här om jag ser något intressant.


Källa: http://sthlm.fotomassan.se/

tisdag 8 november 2011

Fotoskolan online

Just nu går jag en kurs i Fotografering visuell kommunikation 7,5 hp vid Höskolan i Jönköping. Det är en super bra kurs för den som vill lära sig mer om fotografering. Trevliga lektioner, mycket praktiska tips och övningar och allting är via distans. Jag har blivit mer intresserad av fotografering och hittat en massa roliga länkar på nätet. Men man behöver inte läsa vid en skola för att kunna lära sig att bli en bra fotograf, det finns lektioner gratis på nätet också! En bra sida är Fotoskolan: http://www.mintur.se/fotoskolan/. Helt klart värt ett besök! Här finns olika lektioner samt förklaringar till fotografiska begrepp.

Startsida: http://www.mintur.se/fotoskolan/

Outdoor Photography Lighting Techniques - Nigel Barker's Group Outdoor P...

Här kommer en bra kanal på You Tube med en massa enkla fototips av kändisfotografen Nigel Barker, känd från tv3s "Top Model". Det finns flera tips att utforska och de ges på ett lättillgängligt och trevligt sätt i små kortfilmer. Alla som är intresserade av fotografering: kolla in dessa tips!



måndag 7 november 2011

Engelskt rättstavningsprogram online!

Jag har ett litet problem som stört mig rätt mycket. Mina elever har alla egna datorer, Mac (och jag älskar Mac), men saken är den att det inte finns något engelskt rättstavningsprogram i Pages och mina äldre elever har endast Pages. (Någon som vet om det finns???). Nu har jag i alla fall löst problemet för jag har hittat ett rättstavningsprogram online där man kan klistra in en text, få den rättad (endast stavfel och stor bokstav) på engelska, franska, tyska eller spanska. Rätt bra! Kolla in sidan:



http://www.jspell.com/public-spell-checker.html

fredag 28 oktober 2011

Reportage från BETT 2011




Världens största mässa för IKT i skolan är BETT-mässan i London. Vill man ha inspiration för hur man kan använda tekniken på ett pedagogiskt sätt är detta stället att vara på. Hoppas verkligen att jag kan åka till BETT 2012!

onsdag 24 augusti 2011

QWiki: Resurs i engelska

Har hittat en bra lärresurs i engelska. I Qwiki kan man söka efter kortfilmer med olika teman. Det verkar finnas ett stort bibliotek och en fördel är att man får filmen textad också. Sök på ett område, t.ex. "vampires" så kommer det upp filmer med det temat. Man kan också anpassa sidan så att man får hela kortfilmen i textform. Hoppas ni får glädje av detta!

View Dracula and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

onsdag 17 augusti 2011

Using Computer Games to Support Democracy and Conflict Resolution



Jag är alltid för användning av dataspel i undervisningen. Men det är inte så lätt att hitta bra spel eller hur man ska använda dem. Här kommer lite tips som kanske kan hjälpa. Språk, och särskilt engelska, är oerhört tacksamt när man använder tv-spel/dataspel. Som komplement till läroboken är det både rolig, lärorikt och eleverna gillar det.

lördag 13 augusti 2011

Ny MacBook: importera i-movie projekt???

Nu är sommarlovet över och första arbetsdagen avklarad. Till min glädje fick alla pedagoger nya MacBooks eftersom våra var 2-3 år gamla. Jag började direkt att leka med i-movie eftersom det finns fler nya finesser i den nya versionen jämfört med min gamla. Men ett problem har dock dykt upp. Jag började redigera mina semesterfilmer på den gamla Macen (och har lagt ner många timmar på detta arbete) och ville importera projektet till den nya Macen så att jag kan fortsätta redigera filmen där. Jag lyckades genom att exportera filen till en quicktime fil och sedan importera den till det nya i-movie projektet. MEN, tyvärr har inte filmen samma kvalitet/skärpa så jag får lov att importera råfilmen i den nya datorn och börja om. Är det någon som vet ett annat sätt då man kan behålla kvaliteten på filmen?

måndag 6 juni 2011

Examination!

Vilken lyckad dag det blev utav vår examinationsdag! Jag gillar verkligen idén med att vi formade dagen till att bli en fortbildningsdag för andra lärare och verksamma i skolan. Samtidigt som vi fick redogöra för vad vi lärt oss så kunde andra få inspiration och idéer - det är att ta tillvara på resurser!

Jag har lärt mig så mycket i denna kurs och det är med lite sorg i hjärtat som jag inser att den nu är slut. Men kunskaperna jag förskaffat mig kommer jag att ha mycket glädje av. Jag hoppas på att få fortsätta med IKT B till hösten för det känns som att det här bara är början. Det finns så mycket roligt att utforska inom detta ämnesområde och jag vill ju inte missa någonting.

Kommer försöka fortsätta blogga på denna blogg om ikt och olika resurser på nätet. Ha en riktigt trevlig sommar allesammans så ses vi kanske till hösten, några av oss i alla fall!

/Maria

onsdag 11 maj 2011

Screenr

Screenr är ett gratisverktyg som låter dig spela in vad som sker på skärmen. Jag har gjort min första screenr-film om spelet Rune Scape i kursen Nätkulturer. Verktyget var för mig mycket enkelt och jag kan starkt rekommendera det för andra. Den enda begränsningen är att man endast kan spela in i fem minuter men man behöver inte ladda ner någonting och du kan logga in med ditt google eller facebook-konto.

Jane McGonigal: Gaming can make a better world | Video on TED.com

Här kommer ett föredrag som är väl värt att titta på. En spelutvecklare i USA hävdar att vi skulle kunna lösa världens problem om fler människor spelade onlinespel. De färdigheter vi får genom spel som t.ex. World of Warcraft är:extrem självmotivering/obotlig optimism, vi blir bra på att skapa täta sociala nätverk som ger tillit och samarbete, vi blir lyckliga av att producera saker (om rätt arbetsuppgift ges)och vi vill vara en del av en episk berättelse/betydelse. Hur ska vi få alla de unga människor som blir super bra på allt detta att även känna lika stor självsäkerhet i verkliga livet? Se klippet!


Jane McGonigal: Gaming can make a better world | Video on TED.com

torsdag 14 april 2011

Resurser på nätet: film!

Har jobbat och trixat med min resurssida (The English Galaxy). Jag vill att den sidan ska bli en bra resurs för mina elever och kanske andra som lär sig engelska. Har letat runt efter bra filmmaterial att använda mig av och det har inte varit helt lätt, för det finns ju så mycket. You Yube har en massa amatörfilmer som varierar i kvalitet. Alla dessa går heller inte att länka till (eller bädda in på en extern sida) pga copyright. Men, det finns bra filmer som går att använda också. Jag hittatde en kanal på You Tube "National Geographic Channel" där företaget lagt upp en massa kortfilmer ur sina dokumentärer. Dessa är av mycket bra kvalitet och när man undervisar engelska så är de en riktig guldgruva! Alla klipp går tyvärr inte att bädda in från Sverige och jag har en känsla av att klippen inte ligger uppe hur länge som helst utan de varieras efter säsong. Men trots detta är de väldigt bra att använda sig av. Man får kolla av länkarna på sin sida regelbundet för då blir det nog inga problem. En annan bra kanal på You Tube är CNN International. Här har kanalen lagt upp nyhetsklipp man kan använda och titta på fritt.

lördag 2 april 2011

Hur man blir en bättre fotograf!

Liksom många andra i dag gillar jag att fotografera. Har anmält mig till en 7,5 hp kurs om fotografering i höst just för att jag vill utvecklas i mitt skapande. Hittade en sida på nätet med en massa bra tips på hur man kan förbättras som fotograf. Här ges en massa tips av kunniga fotografer enkelt och koncist. Sidan heter idigitalphoto.com och är en bra digital resurs för den som vill lära sig fotografera på ett mer medvetet sätt.

torsdag 31 mars 2011

Digitala lärresurser: glosor.eu

Eftersom jag är spårklärare har jag tittat på lärresurser som jag kan använda mig av i min undervisning. Jag har använt internet rätt mycket tidigare och ville därför utforska sidor och funktioner som jag inte stött på tidigare. Till min stora glädje hittade jag en sida som jag verkligen fastnat för: glosor.eu.

Glosor.eu är en sida där man helt gratis kan skapa glostester på flera olika språk. Nu har jag valt svenska-engelska eftersom det är mina ämnen men det finns flera språk inom Europa att använda sig av. Det fina med denna sida, förutom att den är gratis, är att man i sitt konto kan skapa ett grupplogin för gäster, t.ex. sina elever, med ett annat läsenord. De kan då gå in och hitta dina övningar och träna på utan att ändra i kontot.

Jag tror att detta kan vara väldigt bra för mig i min undervisning. Det tar inte lång tid att skriva in glosorna och tänk vilken hjälp för eleverna som så ofta sitter vid datorn. Nu blir det så enkelt att öva för dem! Mina elever har glosor till i morgon, fredag, så jag la snabbt upp en länk med veckans förhör i klassens facebookgrupp. Får se om någon nappar. Men i framtiden har jag tänkt att försöka göra ett förhör så att eleverna kan gå in och träna från och med den dagen de får läxan.

Om man ska försöka koppla detta lite till litteraturen vi läst så är ju detta ganska specifikt. I "Internetsökningens didaktik" talar man mycket om informationssökning och skolans roll i att fostra våra barn till goda internetanvändare. Författaren visar med sin fältstudier att många elever och lärare faktiskt inte har så bra kunskaper i inforamtionssökning men samtidigt är det en demokratisk rättighet att få tillgång till datorns alla funktioner. Hur gör man då? Självklart måste man fortbilda lärare och eftersom denna utveckling går så fort så räcker det inte med någon kurs ibland utan det måste vara en kontinuerlig fortbildning. Sen hoppas jag att om man som lärare får den kompetensen man behöver så kan man vägleda sina elever på ett tydligt sätt, t.ex. genom att ge mer konkreta vägvisningar: "Gå in på glosor.eu, logga in med följande lösen och hitta veckans glosor", i stället för att säga att det finns flera sidor som man "kan" använda sig utav men sen får eleverna aldrig chans att prova på det.

onsdag 30 mars 2011

Min resurssida...

I går jobbade jag mycket med min resurssida, eller sidor... Jag har faktiskt två sidor och kan inte riktigt bestämma mig för vilken av dessa jag ska redovisa. Den ena sidan är en ren ämnesresurs för mina elever. Den andra sidan är en sida om mig där jag marknadsför mig själv. Kan man använda båda i sin presentation? Eller blir det för rörigt då? Man skulle ju kunna se ämnesresursen som en del av att marknadsföra sig själv också eftersom det visar hur man arbetar... Vi får se hur det blir.

Ett problem, eller inte direkt problem, jag stött på är att jag lägger ner väldigt mycket tid på de bilder och text jag har på min sida om mig själv. Det tar otroligt mycket tid att välja ut lämpliga bilder som representerar mig och som jag vill ska göra det. Rent tekniskt hade jag ett problem som jag inte blev klok på. Några bilder som jag scannat in för att kunna lägga ut dem på hemsidan gick inte att infoga i weebly pga att de var för stora. Det spelade ingen roll hur mycket jag minskade formatet utan problemet kvarstod. Men när jag försökte infoga bilder som från början var digitala, fast de också var tyngre, var det inga problem. Är detta ett PC problem eller vad? Ska försöka med Macen i dag så får vi se om det går bättre. Roligt är det i alla fall!

torsdag 24 mars 2011

Google SketchUp!

Den här veckan har varit så rolig och lärorik! Jag har fått lära mig många nya program: Smartboard, Google SketchUp och Twitter. Laddade ner SketchUp precis och satt och lekte lite med det. Som ni kan se av resultatet så blev det inte direkt som jag tänkt mig men jag får träna lite mer... Tackar för en otroligt bra workshop med programmet. Ett program som inte är helt enkelt blev så lätt att komma in i tack vare duktiga pedagoger! Och tänka sig att det är helt gratis också! Vilka resurser det finns ute på nätet som man inte hade en aning om. Tänk vad man kan göra i klassrummet med eleverna!

torsdag 17 mars 2011

Äntligen klar: Min förebild!

Nu är jag äntligen klar med filmen "Min förebild". Det har tagit flera dagar att få ihop den här filmen. Jag kan inte avslöja innehållet då det också är en överraskning till den personen det gäller men jag tänkte lite kort berätta vad jag gjort rent tekniskt. Det är mycket nya verktyg jag använt mig av och det är ju kul att man faktiskt får tid till detta.

Det som tagit mest tid är researcharbetet då jag använt mig av historiska källor. Både när det gäller bilder och ljud. Hittade ett fantastisk ljudarkiv på Sveriges radios hemsida där det finns fullt med ljudklipp från 1900-talet. (Vilken guldgruva för alla oss historieintressede!). Har också använt privata bilder som jag skannat in i datorn. Då vissa bilder haft ganska dålig skärpa från början har jag jobbat mycket med att förbättra denna i iphoto vilket faktisk gått väldigt bra!  Men som sagt, det tar tid. Ett annat verktyg som jag inte använt så pass mycket förut är voiceover (berättarröst). I den här filmen har jag velat ha med så mycket information att jag verkligen fått tänka till över vad som är viktigt att säga för man har ju inte hur mycket tid som helst. Ett annat problem med just detta moment var att få till samma ljudstyrka på alla klipp eftersom jag spelade in dem vid olika tillfällen och har man olika avstånd till mikrofonen, inställningar för ljudupptagning m.m. så blir det olika volym vilket inte är så snyggt. Så det blev omtagning efter omtagning...

Den här uppgiften var i alla fall väldigt rolig för mig! Jag är så tacksam över att jag fått tiden jag behövt! Hade aldrig kommit så långt om jag inte gått den här kursen. Även om jag vetat ungefär hur jag ska göra så har man inte tagit sig tid att lära.

Länk till Sveriges Radios minnesarkiv:
Sveriges Radios Minnesarkiv

Sveriges television har också ett fantastiskt arkiv:
SVTs Öppna Arkiv




Första Aktuelltsändningen 2/9 1958. Visst har de gjort framsteg!

torsdag 10 mars 2011

Min Flash-animation!



Här är min animation från dagens första "kötta"lektion! Superkul!!!

måndag 7 mars 2011

"The English Galaxy"

Nu har jag äntligen startat upp min resurssida som blir en ren ämnessida i engelska. Det roliga är att jag inte planerat att börja på den just nu utan att den uppstått ur ett behov från mina elever då de vill ha information lättillgängligt på nätet. Så därför beslöt jag, vilket jag funderat på ett tag, att bygga upp en engelskasida. Adressen är: englishgalaxy.weebly.com.

torsdag 24 februari 2011

Textflytt och sökslump

Har precis läst undersökningen "Textflytt och sökslump" sammanställd av Myndigheten för Skolutveckling 2004 (men observationerna av elever gjordes 2001-2003). Det jag fascineras av är att det känns så ålderdomligt. Mycket har hänt på IKT-fronten sedan dess.

Undersökningen är baserad på ett forskningsprojekt kallat LÄSK (Lärande via Skolbibliotek) i samarbete med skolutvecklingsprojektet Helvetsgapet. Syftet är att undersöka hur och vad elever lär sig via skolbibliotek. Här menas även informationssökning med dator som en del av skolbiblioteket. Man har följt några klasser under en period. Åldersgrupperna spred sig ända från förskolan till gymnasiet.

Det man kom fram till var att biblioteken var mindre, utrustade med färre datorer och färre utbildade bibliotekarier ju lägre ner i ålder man kom. Det här tycker inte jag är så konstigt eftersom man i de lägre årskurserna bör lägga fokus på läs- och skrivinlärning innan man kan börja arbeta mer självständigt med informationssökning. Det som var genomgående var att i alla klasser ansåg författarna att lärarna saknade grundläggande kunskaper inom informationssökning vilket självklart påverkade elevernas resultat. Det här tror jag var korrekt för tio år sedan (då undersökningen gjordes) men i dag stämmer det inte. Andra intressanta slutsatser som man kom fram till var att väldigt ofta så visste eleverna att man inte fick kopiera en text, att man behövde ange källa m.m. men man hade ingen djupare förståelse i varför detta gällde. Sjävklart berodde det till viss del på åldersgruppen.

Viktiga faktorer för att eleverna på ett framgångsrikt sätt ska kunna använda sig av informationssökning:
* Inställning till uppgiften. (Genuint intresse förstärker).
* Viktigt med konkreta instruktioner.
* Förberedelse av informationssökningen (t.ex. formulera sökfrågor).
* Lärarens roll viktig. Ofta får eleverna för stor frihet. Måste handledas väl.
* Ej anta att elever kan infosök bara för att de är vana internetanvändare.

Nu ska jag dyka ner i "Internetsökningens didaktik". Känns som en bra fortsätning. Nu vet jag hur det har sett ut. Hur ska jag göra för att det ska bli så bra som möjligt för eleverna?

måndag 21 februari 2011

IKT-profil

På den skola jag arbetar har vi alltid haft två profillag: en sportprofil och en med show/musik. Till nästa läsår kommer vi att starta en IKT-profil! (Vad säger ni om det?). Jag har ju turen att arbeta med en kollega som läst IKT vid Uppsala Universitet förut och som liksom jag brinner för detta. Vi kommer att ha IKT-tid varje vecka med eleverna på Elevens Val-tid. Det här har haft en otrolig genomslagskraft bland eleverna och vi har fått in otroligt många sökande. Ett roligt sätt att få in IKT i arbetet och där man faktiskt kan få fördjupa sig i detta enbart. Får väl berätta senare hur det går...

torsdag 10 februari 2011

Dreamweaver

Under dagens lektion fick vi en introduktion i Dreamweaver av Måns. Otroligt roligt! Lägger upp mitt arbete här. Det kanske inte ser så imponerande ut men det var mycket jobb. Vill lära mig mer!!!

onsdag 9 februari 2011

Min resurssida

I dag är jag tyvärr hemma med min yngsta son som är sjuk. Har ändå suttit och jobbat med min resurssida som jag tänker bygga på den här våren. Egentligen är det väl två resurssidor. Den ena är en ren ämnessida i engelska som jag vill bygga upp för mig och mina elever. Den andra sidan är en egen hemsida där jag marknadsför mig själv som lärare. Kan vara som ett komplement till CV.
Ni kan gå in på min hemsida och se vad ni tycker!


Länk: http://mariagustafsson.weebly.com

måndag 7 februari 2011

Block Posters

Hittade en webbsida där man kan ladda upp en valfri bild för att sedan dela den så att den kan skrivas ut i ett större format. Det verkar vara gratis vilket är bra tycker jag! Då kan man göra egna posters, själv eller med eleverna.


Länk: http://www.blockposters.com/default.aspx

fredag 4 februari 2011

SMART Board

Den här veckan har jag fått en SMART Board installerad i mitt klassrum så nu ser jag fram emot riktigt roliga aktiviteter med mina elever. Hittade en kort instruktionsfilm på You Tube som jag bifogar samt ett ganska stort lektionsbibliotek på engelska med lektioner i SMART Board från förskolan till gymnasiet. Nu måste man bara installera programmet Notebook för att kunna använda lektionerna.




Länk till bibliotek med SMART Board lektioner på engelska:
http://www.longwood.k12.ny.us/longsmart3.html

Koppla keyboard till Garage Band

Då jag är rätt intresserad av musik ger Mac mig väldigt bra funktioner i Garage Band som är det gratis musikkomponeringsprogram som finns i MacBook. Vill man skapa musik seriöst, och inte bara leka med programmet, bör man ha en synth/keyboard kopplad till datorn. Detta fungerar bra förutom en liten detalj. Jag fick precis en Roland med över 1 000 ljud och blev därför mycket frustrerad över att datorn endast använde ljudbiblioteket i Garage Band. Tydligen så måste man köpa ett ljudkort/konverter som för över ljuden från keyboarden till datorn om man vill använda ljuden i instrumentet. Så det blir bara till att åka till Musikbörsen. Googlade runt och hittade att fler haft samma problem så kanske mitt inlägg kan hjälpa någon frustrerad själ nästa gång...

torsdag 27 januari 2011

Lär dig HTML!

Nu känner jag att jag bloggat ganska mycket i dag men jag var bara tvungen att lägga upp den här länken. Efter att Marcus varit så snäll och lärt oss hur man kunde gå in i html texten och ändra storleken på bilden blev jag så intresserad av att lära mig koda ännu mer html. Hittade en länk till en sida där du gratis kan lära dig steg för steg hur du tolkar symbolerna, samt tränar, med instruktioner m.m. Super!
http://www.w3schools.com/html/default.asp


Reflektioner kring tjejers/kvinnors engagemang i Farmville...

Efter en lång arbetsdag tycker jag att det är rätt avkopplande att få sitta lite framför Facebook och läsa vad som hänt under dagen, kanske chatta lite med någon men framför allt så måste jag sköta min farm på Farmville. För er som inte vet vad det är så är det ett dataspel som går ut på att man sköter sina djur, odlar olika grönsaker m.m. för att sedan få pengar och poäng så att man kan komma upp i level.

Bland mina bekanta så är det främst kvinnor och barn som spelar detta och jag har funderat över varför det är så? I dag kom jag att tänka på att lika viktigt som det är att komma framåt i spelet så är det viktigt för mig att hålla snyggt och ordning på min farm. Är det detta kvinnor attraheras av? Kan man använda sig av detta i undervisningen på något sätt? Skapa pedagogiska spel som engagerar? Det borde gå tycker jag.

Jag har också testat att spela Facebook-spelet Mafia Wars (som det är flest män som spelar) men fann att det inte var något givande alls! (Och då ligger jag ändå på level 81). Varför attraheras män av detta mer än kvinnor? För mig var det inte våldet som gjorde att jag slutade utan att det var så enformigt. Intressant att fundera över...


Min farm!

Webbredigering: isite vs. SharePoint

I dag var jag på kurs för att lära mig grunderna i webbprogrammet SharePoint som Botkyrka kommun gått över till. (Därför kunde jag tyvärr inte delta under You-Tube redovisningen...). Tänkte dela med mig lite av mina reflektioner efter denna dag.

Det förra programmet kommunen använde var isite. SharePoint ska vara bättre, enklare men jag känner att programmet i dagsläget har fler nackdelar än fördelar (hoppas att jag ändrar mig förståss). För det första så är det så nytt att det laggar till en viss del, dessutom kan man inte lägga upp stora bilder för då klarar inte systemet av det. Sen fungerar redigeringen lite som i färdiga mallar. Vill man avvika från mallen blir det ganska problematiskt. Jag kan känna att isite hade mer funktioner och lättare att få sidan att se ut som man vill även om det var bökigare med att varje rubrik, inlägg m.m. hade en egen redigeringsbox. Men det blev rätt!

Jag kan känna att jag blivit mer kritisk nu när jag gått kursen en termin och har lite mer förståelse för hemsidor och hur man bygger dem. Det behöver inte vara krångligt och det ska absolut vara enkelt men det viktigaste är att det blir som man vill. Håller er uppdaterade ifall jag ändrar mig.

Hittade denna roliga bild. Tänkte direkt på dagen...


Källa:
http://www.jefflesh.com/archives/2005_09_01_archive.html

onsdag 26 januari 2011

Min Prezi!

torsdag 20 januari 2011

Premiär med Skype!

I dag känns det som att jag kommit så långt jämfört med hur jag kände mig i går. Google Sites är inte så lätt till en början, man måste sitta med programmet ett bra tag för att lära sig att hitta. Som tur är finns det mycket bra hjälp att få på nätet.

Min grupp arbetade med vårt projekt hela förmiddagen och med hjälp av Skype (som jag aldrig använt förut) kom vi så otroligt långt vilket jag inte tror att vi gjort om vi arbetat själva. Det var verkligen bra att kunna sitta och diskutera problem och tillsammans lösa dem. Suveränt! (Och framför allt: gratis!)

                                    http://www.flickr.com/photos/alejandrocolombo/304234062/

onsdag 19 januari 2011

En rolig grej...

Hittade denna roliga funktion när jag surfade runt. Man skriver ett meddelande och så ser det ut som att Bart Simpson skrivit det (som i TV-serien). Roligt sätt att visa veckans läxa kanske?



Bart Simpson Generator

Google Sites

Sitter nu och försöker lära mig Google Sites. Har inte känt mig så förvirrad på hela kursen som jag gör nu. Det är INTE ett enkelt eller smidigt program. Ett stort plus är att det finns mycket handledning i form av video och hjälpinformation (text) men ändå känner jag att jag fastnar. Weebley känns mycket enklare och snyggare. Nåja, det är väl bara att kämpa på och försöka lära sig men det känns så tidskrävande att det inte är värt det då det finns enklare program. Få se vad vi kan snickra ihop för övning av detta. Det skulle ju var roligt också!